Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Γενική Συνέλευση Επανίδρυσης - Εισήγηση Προέδρου (Οκτώβριος 2019)

30-10-2019 15:08

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 
Αναστασίας  Κανελλοπούλου

Αγαπητοί φίλοι,

Πριν από αρκετά χρόνια προχωρήσαμε μαζί στην δημιουργία αυτού του φορέα , του Ινστιτούτου Σπάρτης, αισθανόμενοι την ανάγκη να συμβάλουμε κυρίως στην ανάδειξη του περιώνυμου ονόματος της ιστορικής και ένδοξης πόλης μας.

Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι η Σπάρτη είναι παγκοσμίως γνωστή και σεβαστή και φυσικά δεν περιμένει την δική μας συνεισφορά. Για να συνεχίσει να λάμπει στις ψυχές και στην συναισθηματική νοημοσύνη των ανθρώπων.

Το πρόβλημα είναι περισσότερο δικό μας, των νεώτερων και σύγχρονων Σπαρτιατών, οι οποίοι με κάποιο τρόπο πρέπει να αναδειχθούμε αντάξιοι αυτού του μεγέθους των προγόνων μας. 
Οι σημερινές Θερμοπύλες είναι άλλου είδους και άλλης μορφής και η τεχνολογική πρόοδος μας βάζει μπροστά σε πολλά άλλα σοβαρά και σημαντικά για την επιβίωσή μας ζητήματα. 
Γι’ αυτό ίσως οι αξίες και οι αρχές τις οποίες συμβολίζει και των οποίων είναι φορέας η Σπάρτη, είναι πολύ σημαντικές για την επιβίωση και την διασφάλιση της ελευθερίας μας σήμερα. Η βάση της διαπαιδαγώγησης, οι ασφαλιστικές δικλείδες για την δημοκρατική και αδιάφθορη λειτουργία του πολιτεύματος , η φιλοπατρία, ο σεβασμός , η αυτοθυσία, η γενναιότητα είναι από τους βασικούς πυλώνες που εξέθρεψαν μια κοινωνία που καταγράφηκε ιστορικά και που παραμένει διαχρονική αξία. 

Αυτή είναι η πόλη μας και εμείς είμαστε οι συνεχιστές μαζί με τα εκατομμύρια ανθρώπων που σκύβουν το κεφάλι με σεβασμό όταν ακούγεται το όνομά της!
Αυτή την πόλη ήρθαμε να υπηρετήσουμε με την δημιουργία του Ινστιτούτου Σπάρτης, υιοθετώντας έναν πιο σύγχρονο πλαίσιο, όπως την διεκδίκηση των χρεωστουμένων από την πλευρά της Ελληνικής πολιτείας, όπως είναι το Νέο Διαχρονικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, το σπίτι της Σπάρτης, το χώρο όπου πρέπει επιτέλους να ξεδιπλωθεί και να αναδειχθεί ο μέγας πλούτος της ιστορικής μας πορείας στους αιώνες. 

Τα τελευταία χρόνια ( που ξεκινούν ουσιαστικά από το 2010) αφιερωθήκαμε να αναδείξουμε και να υποστηρίξουμε την διεκδίκηση του νέου μας Μουσείου. 

Οι Βαυαροί, όταν δημιούργησαν την νέα Σπάρτη, της έδωσαν την διάσταση που της άξιζε ιστορικά, επειδή ακριβώς την σέβονταν και έβλεπαν μακριά στο μέλλον την εξέλιξή της. 

Μην ξεχνάμε τον ρομαντικό, σε σχέση με αυτό που ακολούθησε, σχεδιασμό της πλατείας και του Μουσείου με τον κήπο του που οι νεώτεροι ταγοί της πόλης μας άφησαν να μαραζώσουν!

Μην ξεχνάμε το πρώτο δημόσιο κτίριο στην Ελλάδα, το Πρωτοδικείο μας, που κατάντησε το υπόδειγμα ανικανότητας και αδιαφορίας!

Μην ξεχνάτε τους τεράστιους για την εποχή τους δρόμους με τα επίσης τεράστια πεζοδρόμια, που σήμερα παρ’ όλον τον ελάχιστο πληθυσμό αυτής της πόλης,  φωνάζουν για την έλλειψη νοικοκυροσύνης και στοιχειωδών κανόνων λειτουργίας, για έλλειψη ενδιαφέροντος για τους πεζούς, για έλλειψη επάρκειας!

Μην ξεχνάτε ότι δημιούργησαν ένα εμπορικό κέντρο με τις μοναδικές του καμάρες τις οποίες βιάσαμε μερικές φορές ανεπανόρθωτα, λόγω της κακώς εννοούμενης ανεκτικότητας και της ανεπάρκειας  να κατανοήσουμε την υπεραξία με την οποία μπορούν να συνεισφέρουν στην πόλη μας.

Μην ξεχνάτε το αρχαίο θέατρο, τα μνημεία μας που δεν έχουν αναδειχθεί, τον ξακουστό και πολυτραγουδισμένο Ευρώτα που έχει παραμείνει οινός αποδέκτης των λυμάτων και τίποτε άλλο.

Ποιοι είμαστε επιτέλους και πώς θα αντικρύσουμε 2.500 χρόνια μετά τα ερωτηματικά της διαχρονικής και αξεπέραστης ιστορίας μας;


Το τι έκαναν εκείνοι για μας το γνωρίζουμε . Το τι κάναμε, τι κάνουμε και τι θα κάνουμε εμείς για εκείνους, για να μην τους προσβάλουμε, το γνωρίζουμε;
Αυτός ο προβληματισμός μας θέτει διαχρονικά μπροστά σε υποχρεώσεις ώστε    
 « Άμμες δε γ’ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες» !
 
Η φράση αυτή δεν έχει να κάνει μόνον με τους ήρωες των Θερμοπυλών, έχει να κάνει και με τον σεβασμό που επέδειξαν οι κατακτητές Ρωμαίοι, οι οποίοι κυριευμένοι από την λατρεία τους για την Σπάρτη την μετέτρεψαν στο μεγαλύτερο υπαίθριο Μουσείο ψηφιδωτών, έχει να κάνει με τους μεταρρυθμιστές Βαυαρούς που επίσης επιδεικνύοντας στην Σπάρτη τον σεβασμό που ιστορικά της αξίζει , προσπάθησαν να την μετατρέψουν σε μια νεώτερη πόλη υπόδειγμα για την εποχή της και σε μια πόλη κόσμημα αντάξια του νεοκλασικού εποικοδομήματος. 

Για όλη την παραπάνω βαριά ιστορική μας κληρονομιά πρέπει να εργαστούμε με μεράκι, με όραμα , με πάθος και διεκδικητικότητα. 

Ως ένας μη κερδοσκοπικός φορέας μέχρι σήμερα τι έχουμε καταφέρει: 
• Συνεχίσαμε πολύ αποτελεσματικά από το 2010  και μετά την προσπάθεια παλαιότερων συλλογικοτήτων και της ΝΑ Λακωνίας για την διεκδίκηση του νέου Μουσείου και καταφέραμε μέσω του νεοσυσταθέντος σωματείου ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ να κινητοποιήσουμε φορείς και πολίτες με αποτέλεσμα σήμερα, σχεδόν 10χρόνια μετά την ανάληψη της υποχρέωσης για την μελέτη του νέου μουσείου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου , να καταφερουμε να εκπονηθεί η νέα μελέτη. Το Ινστιτούτο μας ήταν ο πρώτος φορέας που προκάλεσε μετά το 2010 όλες τις κινητοποιήσεις.
• Όπως ίσως θα θυμάστε , πάγια συζήτηση στις συναντήσεις μας ήταν η δημιουργία στην καρδιά της πόλης μας του μουσείου της Αρπαγής της Ευρώπης. Αυτό έχει πλέον μετά τις κατάλληλες επαφές και ενέργειες που κάναμε, δρομολογηθεί και σε σύντομο διάστημα θα γκρεμιστούν τα «τείχη» και θα βγουν στο φως τα περίφημα ψηφιδωτά με την χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
• Το Ινστιτούτο είναι ο κύριος φορέας που εκπονεί αυτή την περίοδο την μελέτη για την διατροφή στην αρχαία Σπάρτη μέσω προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας.
• Το Ινστιτούτο ηχογράφησε για πρώτη φορά με την βοήθεια της χορωδίας της ΤΑΥΓΕΤΗΣ τους ύμνους της Σπάρτης, τους οποίους το 2017  μετέφρασε στα αγγλικά και έδωσε από ένα CD στους Σπαρταθλητές.
• Το Ινστιτούτο τίμησε για πρώτη φορά τους Σπαρτιάτες που συμμετείχαν στο Σπάρταθλον και έκτοτε ο Δήμος Σπάρτης υιοθέτηση αυτή την χειρονομία και ανέλαβε την σκυτάλη από το Ινστιτούτο Σπάρτης.
• Το Ινστιτούτο ανέδειξε το θέμα του ΞΕΝΙΑ, παροτρύνοντας τον Δήμο Σπάρτης να το μετεξελίξει σε κέντρο πολιτισμού και τουρισμού, την στιγμή που κάποιοι δημοτικοί άρχοντες και άλλοι θεσμικοί θεωρούσαν ότι θα έπρεπε ή να γκρεμιστεί ή να γίνει κέντρο υγείας, καθυστερώντας σημαντικά με την άρνησή τους να προχωρήσει το θέμα. Σήμερα το ΞΕΝΙΑ προχωρά ως κέντρο πολιτισμού και τουρισμού.
• Το Ινστιτούτο οργάνωσε ημερίδες με σκοπό να τιμήσει επετείους ή συμπολίτες μας που λειτούργησαν ως πρότυπα δημιουργικότητας, εργατικότητας και φιλοπατρίας (Πετσετίδης Δημήτρης για το δημιουργικό συγγραφικό του έργο και για το γέλιο που μας χάρισε μέσα από το σκίτσο και την γελιογραφία, η Παναγιώτα για την εργατικότητα και το ήθος της, ο Πέτρος Ανδρεάκος για την πατριωτική συμπεριφορά του στο θέμα της καθαριότητας και της ανάπτυξης του Γυθείου, η Λιάνα Κανέλλη, πατριώτισσα μας με μακρά κοινοβουλευτική παρουσία, ο Στάθης Μπεκιάρης για τον μακροχρόνιο αγώνα για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου, Χρήστος Τετριμμίδας για τον αγώνα δρόμου κάθε χρόνο που συνέδεε Σπάρτη – Θερμοπύλες).

Όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καλοπροαίρετος κριτής της προσπάθειάς μας μέχρι σήμερα, στόχος μας πάντα υπήρξε η προβολή των μεγάλων θεμάτων της πόλης μας και η καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας να εργαστούμε για την επίλυση τους. 

Επειδή πιστεύουμε ότι ένα δύο από τα πολύ μεγάλα ζητήματα (νέο αρχαιολογικό μουσείο και μουσείο των ψηφιδωτών)  δρομολογήθηκαν πλέον, θα προχωρήσω σε κάποιες προτάσεις για τις επιδιώξεις του Ινστιτούτου στο μέλλον. 

Επειδή πραγματικά η συμπαράταξη συλλογικών, επαγγελματικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων της πόλης μας με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου κατάφερε  να φέρει στο επίκεντρο των συζητήσεων την Σπάρτη, θεωρώ ότι το Ινστιτούτο πρέπει να αναλάβει ορισμένες πρωτοβουλίες ώστε να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση για την πόλη μας, αλλά και για τον δήμο μας και για την Λακωνία ευρύτερα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε πρωτοβουλίες που θα ανοίξουν τον δρόμο για τα επόμενα μεγάλα έργα στην Σπάρτη.

Συγκεκριμένα:
 Θεωρώ απολύτως αναγκαίο να γίνει μία συνάντηση των συλλογικών φορέων του δήμου Σπάρτης με στόχο να διαμορφωθεί μία πρόταση για την πολιτιστική πολιτική του Δήμου. Η Σπάρτη είναι η κατ’ εξοχήν περιοχή που μπορεί να εστιάσει στον πολιτιστικό τουρισμό και να γίνει ναυαρχίδα ολόκληρης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.  Η συζήτηση αυτή είναι απαραίτητο να γίνει ιδιαίτερα τώρα εν όψει του εορτασμού των 2.500 χρόνων από την μάχη των Θερμοπυλών. Αυτή μπορεί να είναι και η καλύτερη ευκαιρία της Σπάρτης, όταν ο όλος εορτασμός τίθεται υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού ο οποίος είχε δεσμευθεί προσωπικά για το Νέο Μουσείο κατά την προεκλογική του επίσκεψη στην Σπάρτη.
 
Για την ουσιαστική και έμπρακτη ανταπόκριση του Ινστιτούτου στους σκοπούς του και με την ευκαιρία της μεγάλης επετείου των 2.500 χρόνων από την μάχη των Θερμοπυλών που καθιέρωσε στην παγκόσμια συνείδηση την Σπάρτη,  προτείνω σήμερα να λάβουμε την απόφαση και να αναλάβουμε την ευθύνη ώστε να γίνουν επιτέλους πράξη με χρηματοδότηση από μεγάλους χορηγούς και ευεργέτες του Δήμου μας, από τους ίδιους τους δημότες και φυσικά με χρηματοδότηση και του Δήμου Σπάρτης, και της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού, Ανάπτυξης, τα δύο γλυπτά συμπλέγματα που μπορούν να απεικονίσουν το μεγαλείο και το πνεύμα της Σπάρτης, το γλυπτό του «ή ταν ή επί τας» ώστε να απεικονιστεί το μεγαλείο της Σπαρτιάτισσας μάνας και το γλυπτό του «μολών λαβέ», το οποίο πρώτο θα ήθελαν να δουν στην Σπάρτη όλοι όσοι την επισκέπτονται και οι οποίοι δείχνουν τον μεγάλο σεβασμό τους σήμερα στο άγαλμα του Λεωνίδα .

Η δεύτερη μεγάλη δράση στην οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή του το Ινστιτούτο για το επόμενο έτος, είναι η συγκρότηση του φακέλου που θα πρέπει να κατατεθεί στην UNESCO ώστε η Σπάρτη, οι συμβολισμοί και οι αξίες που ενσαρκώνει, να συμπεριληφθούν στον κατάλογο της άυλης παγκόσμιας κληρονομιάς. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει γίνει ήδη συζήτηση με εταιρία- χορηγό που προτίθεται να αναλάβει την δαπάνη για την προετοιμασία του φακέλου. Παλιοί μου συνεργάτες από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων , οι οποίοι εργάστηκαν για την κατάθεση του φακέλου και την ένταξη της Κέρκυρας στην παγκόσμια Πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO, είναι πρόθυμοι επίσης να συνδράμουν.

Τέλος προτείνω το ΔΣ που θα εκλεγεί να λάβει την εξουσιοδότηση να σχεδιάσει τις επιμέρους ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε ως φορέας κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης να προβούμε σε συγκεκριμένες επαφές και δράσεις που θα συμβάλουν στην διάχυση στην ενδοχώρα του δήμου μας αναπτυξιακών πρωτοβουλιών (φράγμα Κελεφίνας, ορεινές γιορτές, εναλλακτικές μορφές τουρισμού κλπ)


Social media

facebook instagram youtube linkedIn

Newsletter

Εισάγετε το email σας για να εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο